TTB Şikayeti Sonrası Emniyet'ten Şok Suç Duyurusu! İftira mı?
Gündem

TTB Şikayeti Sonrası Emniyet'ten Şok Suç Duyurusu! İftira mı?


23 April 20255 dk okuma10 görüntülenmeSon güncelleme: 20 May 2025

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM),Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) protesto eylemlerinde kimyasal içerikli gaz ve sıvı kullanıldığı yönündeki şikayetine sert bir yanıt verdi. EGM, TTB'nin iddialarının iftira olduğunu belirterek suç duyurusunda bulundu.

TTB'nin Şikayeti ve Emniyet'in Cevabı

TTB, 15 Nisan'da yaşanan protesto eylemlerinde polis şiddeti ve kullanılan gazlar nedeniyle İçişleri Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ayrıca, polis müdahalelerinde kullanılan kimyasal maddelerin içeriği ve etkileri hakkında bilgi talep etmişti. Emniyet Genel Müdürlüğü ise yaptığı açıklamada, "Toplumsal olaylar esnasında toplum ve birey sağlığını olumsuz etkileyecek kimyasal içerikli gaz ve sıvının kesinlikle kullanılmamıştır" iddiasında bulundu.

EGM'den yapılan açıklamada, TTB'nin 15 Nisan'da suç uydurma ve dezenformasyon ürünü iddialarla şikayette bulunduğu belirtildi. Şikayete konu olan iddiaların mesnetsiz ve gerçek dışı olduğu savunulan açıklamada, "Emniyet güçlerimize toplumsal olaylar esnasında toplum ve birey sağlığını olumsuz etkileyecek kimyasal içerikli gaz ve sıvı kullanıldığı iftirası atılmıştır. Gerçekleşen toplumsal olaylar esnasında toplum ve birey sağlığını olumsuz etkileyecek kimyasal içerikli gaz ve sıvı kesinlikle kullanılmamıştır." ifadelerine yer verildi.

Emniyet'ten Sert Savunma ve Göz Yaşartıcı Gaz Açıklaması

Emniyet, envanterinde bulunan göz yaşartıcı gazların yasaklanmış kimyasal gazlardan olmadığını savundu. Bu gazların, 5564 Sayılı Kanun kapsamında yasaklanmayan, Avrupa Birliği ülkeleri ile ABD'de de kullanıldığı üzere Türkiye'de de toplumsal olayları denetim altında tutmak, kamu düzeni ve asayişi sağlamak amacıyla kullanılan malzemeler olduğu öne sürüldü.

Açıklamada, gösteri ve eylem yasağına rağmen yapılan eylem ve gösteriler esnasında yaşanan gözaltına alma işlemlerinin de yasal mevzuatı çerçevesinde yapıldığı iddia edildi. Ayrıca, gözaltına alınan her şahsın girişi ve çıkışında verilen hekim raporlarının tutarlılık gösterdiği, işkence ve kötü muamele bulgusuna rastlanmadığı belirtildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

  • "Gözaltına alınan her şahsın girişi ve çıkışında verilen hekim raporları tutarlılık göstermektedir."
  • "Gözaltına alınan şahıslarla ilgili işkence ve kötü muamele bulgusuna rastlanmamıştır."
  • "Sosyal medyada yer alan, CİMER ve 112'ye yapılan bildirimler titizlikle incelenmiştir."

Suç Duyurusunun Gerekçesi ve Sonuç

Emniyet, TTB'nin şikayetinin amacının kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olan teşkilat mensuplarını hedef haline getirmek olduğunu savundu. Bu nedenle, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayan, kamu görevlilerini hedef gösteren ve Emniyet Teşkilatına iftira atanlar hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Bu suç duyurusu, Emniyet ve TTB arasındaki gerilimi daha da tırmandıracağa benziyor. Olayın yargıya taşınmasıyla birlikte, sürecin nasıl ilerleyeceği ve hangi sonuçların ortaya çıkacağı merakla bekleniyor. Bu durum, Türkiye'deki ifade özgürlüğü ve protesto hakkı gibi önemli konuları da yeniden gündeme getirebilir.