Gazze'de yaşanan insanlık dramı, dünya liderlerinin dikkatini çekmeye devam ediyor. İspanya, Norveç, İzlanda, İrlanda, Lüksemburg, Malta ve Slovenya liderleri, Gazze'deki insani kriz karşısında İsrail'e ateşkes çağrısında bulundu. Bu çağrı, bölgedeki durumun vahametini gözler önüne seriyor.
Gazze'de Çocuklar Ölüyor
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF),İsrail ordusunun son saldırılarında 45 çocuğun öldüğünü ve 18 Mart'tan beri ölen çocuk sayısının 950'ye ulaştığını bildirdi. Bu acı tablo, uluslararası kamuoyunun tepkisini çekiyor. 7 Avrupa ülkesi tarafından yapılan ortak açıklamada, İsrail'e bebekleri öldürmeyi durdurma çağrısı yapıldı ve bölgedeki insanlık dramının görmezden gelinemeyeceği vurgulandı.
Açıklamada, Gazze'de 50 binden fazla sivilin hayatını kaybettiği, yüz binlerce insanın evsiz kaldığı ve özellikle çocukların açlıkla karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi. "Eğer acil adımlar atılmazsa, binlerce kişi daha açlık ve hastalık nedeniyle hayatını kaybedecek" uyarısı yapıldı.
İşgal hükümetine, Gazze'ye uygulanan abluka politikasını derhal kaldırma, insani yardım girişine izin verme ve ateşkes talebi yöneltilirken, Batı Şeria'daki Yahudi çete saldırılarının tırmanışa geçmesi ve bölgede artan şiddet olayları da kınandı.
BM'den Yardım Çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Gazze’deki durumun “korkutucu boyutta karmaşık hale geldiğini” söyleyerek, insani yardımların Gazze’ye girişinin hızlandırılmasını istedi. Türk, Gazze’deki İsrail saldırılarında büyük bir artış olduğuna işaret ederek, “İsrail’in uyguladığı kuşatma nedeniyle açlık felaketi büyüyor. Bu deliliğin artık durdurulması lazım” diye konuştu.
Türk, BM’nin Gazze’ye insani yardımlar için herkesin güven duyduğu bir planı olduğuna ve 160 bin platformun yardımları ulaştırmak için hazır olduğuna değindi. Ayrıca, İsrail’in son dönemde artırdığı saldırı, yıkım ve tehcirlere işaret ederek, “Bütün bunlar, kalıcı bir demografik değişim çabasına işaret ediyor. Bu da uluslararası kanunları ihlal etmekle birlikte etnik temizliğe eşdeğerdir” ifadelerini kullandı.
Gazze'de yaşananlar, uluslararası toplumun acil müdahalesini gerektiren bir insanlık krizidir. Çocukların hayatını kaybettiği, insanların açlıkla mücadele ettiği bu ortamda, dünya liderlerinin çağrıları ve Birleşmiş Milletler'in uyarıları dikkate alınmalıdır. Bölgede kalıcı bir barışın sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması için somut adımlar atılması gerekmektedir. Aksi takdirde, Gazze'deki durum daha da kötüleşecek ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır.