
HDK Tutuklusu Ahmet Saymadi'ye Tahliye Şoku! İşte Detaylar
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) soruşturması kapsamında tutuklanan Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Parti Meclisi üyesi Ahmet Saymadi'nin yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. "Örgüt üyeliği" suçlamasıyla yargılanan Saymadi, 21 Şubat’tan bu yana tutuklu bulunuyor. Mahkeme, Saymadi’nin tutukluluğuna devam kararı verirken, bir sonraki duruşma Temmuz ayında yapılacak.
Ahmet Saymadi'nin Savunması
Duruşmaya Saymadi ve avukatı katılırken, SYKP Eş Genel Başkanları Feray Mertoğlu ve Mertcan Titiz ile çok sayıda izleyici de salonda yer aldı. Savunmasında iddianameyi eleştiren Saymadi, 2011-2013 yıllarındaki HDK faaliyetleri gerekçe gösterilerek 2025 yılında tutuklanmasının hukuksuz olduğunu söyledi. "Savcılık makamı tarihleri, olguları ve kurumları birbirine karıştırarak suç üretmeye çalışıyor. Eğer HDK yasadışıysa neden 14 yıl boyunca hiçbir işlem yapılmadı?" dedi.
Saymadi, iddianamede HDK’nin KCK benzeri bir eşbaşkanlık sistemine sahip olduğuna dair ifadeleri de eleştirdi ve şunları ekledi: "Bu mantıkla eşbaşkanlık sistemini savunan her yapı suçlu ilan edilebilir. Cumhurbaşkanı'nın geçmişte söylediği ‘Ben Büyük Ortadoğu Projesi'nin eşbaşkanıyım’ ifadesi bile bu bakışla sorgulanabilir." Ayrıca, HDK hakkında herhangi bir kapatma davası ya da Anayasa Mahkemesi kararı bulunmadığını hatırlattı ve örgütün faaliyetlerini şeffaf şekilde yürüttüğünü ve merkez binasının açık olduğunu vurguladı.
HDK'nin Meşruiyeti Tartışması
Saymadi, HDK’nin kamuoyuna açık, meşru bir siyasi yapı olduğunu şu sözlerle savundu: "Tutuklandığımız akşam HDK, adliye önünde pankart açarak açıklama yaptı. Ardından eş sözcüler, cezaevine gelip bizi ziyaret etti. Faaliyetlerini duyuran, internet sitesi bulunan, cezaevinde açık görüşler gerçekleştiren bir yapının illegal olduğu nasıl söylenebilir?" Suç oluşturan herhangi bir eylemi bulunmadığını vurgulayan Saymadi, HDK’nin yasal zeminde faaliyet gösteren bir yapı olduğunu belirtti. "Ben, düşünce, ifade ve örgütlenme hakkı kapsamında yürütülen siyasi çalışmalara katıldım. Bu çalışmalar şeffaf ve demokratikti" dedi.
Mahkeme Kararı ve Sonuç
Duruşmada savunmanın tahliye talebine karşılık, savcılık tutukluluğun sürmesini istedi. Mahkeme, tutukluluğun devamına hükmederek bir sonraki duruşmayı 4 Temmuz tarihine erteledi. Bu karar, Saymadi ve destekçileri arasında büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Dava süreci devam ederken, HDK ve benzeri yapılar üzerindeki baskının artıp artmayacağı merak konusu olmaya devam ediyor.